top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΞυνός Απόστολος

Διερεύνηση υπογονιμότητας


Η υπογονιμότητα μαστίζει σήμερα περίπου 1 στα 5 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας και εντοπίζεται στο 1/3 των περιπτώσεων στον άνδρα, στο 1/3 στη γυναίκα και στο 1/3 εντοπίζεται και στους δύο συντρόφους.

Υπογονιμότητα ενός ζευγαριού ονομάζουμε την αποτυχία σύλληψης μετά από 12 μήνες σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μέσων.


Κατά την διερεύνηση των αιτιών, ο γιατρός θα καταγράψει το ιατρικό ιστορικό του ζευγαριού.

Επίσης ο γιατρός θα διενεργήσει μια αρχική εκτίμηση του προβλήματος με ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, ώστε να διερευνηθεί η ανατομία της πυέλου της γυναίκας.

Επιπλέον ο γυναικολόγος θα ζητήσει μία σειρά από εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ένα πλήρη ορμονικό έλεγχο και υστεροσαλπιγγογραφία για την γυναίκα, ενώ για τον άνδρα θα ζητήσει να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα, προκειμένου να αναδειχθούν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα.

Εάν το σπερμοδιάγραμμα είναι παθολογικό, τότε θα πρέπει ο άνδρας να απευθυνθεί στον χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο για ειδικότερες εξετάσεις, όπως καλλιέργειες, υπερηχογράφημα οσχέου και ορμονικό έλεγχο.

19 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page