Ξυνός Απόστολος MD
Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Ενδομητρίωση
Ενδομητρίωση
Μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εμφανίζουν ενδομητρίωση, μία συχνή γυναικολογική καλοήθης πάθηση, η οποία προκαλεί υπογονιμότητα που αγγίζει το 35%. Παράλληλα η ενδομητρίωση προκαλεί μία σωρεία συμπτωμάτων και διαταραχών που ταλαιπωρούν την γυναίκα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής της.
Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση του ενδομητρίου, δηλαδή του βλεννογόνου της ενδομητρικής κοιλότητας, ο οποίος μεγαλώνει έξω από τη μήτρα και αναπτύσσεται σε περιφερικές δομές, όπως πίσω από τη μήτρα, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες και σε γειτονικά όργανα (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, ουροδόχος κύστη, έντερο, κ.α.).
Αυτή η έκτοπη ανάπτυξη του ενδομητρικού ιστού, προκαλεί έντονο πόνο, αιμορραγίες, φλεγμονές, ινώσεις και συμφύσεις στις περιοχές που αναπτύσσεται, επηρεάζοντας την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Η συμπτωματολογία διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και την εντόπιση των εστιών της νόσου, με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες να έχουν ηπιότερα συμπτώματα από κάποιες άλλες που εκδηλώνουν έντονες ενοχλήσεις και διαταραχές.
Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:
-
Πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και της πυέλου
-
Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
-
Πόνο κατά την ούρηση
-
Ενοχλήσεις και διαταραχές του πεπτικού
-
Βαριές και επώδυνες μηνορραγίες
-
Διαταραχές της περιόδου
-
Μεσοκυκλικές αιμορραγίες
-
Υπογονιμότητα
Κατά την εμμηνόπαυση τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης σταματούν, αφού η νόσος υποχωρεί, οι εστίες της συρρικνώνονται και βαθμιαία εξαφανίζονται.
Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης
Παρότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια που προκαλούν την νόσο, υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της, όπως:
-
Το κληρονομικό ιστορικό
-
Η παρατεταμένη έμμηνος ρύση
-
Οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού
-
Η ατοκία
-
Οι διαταραχές του εμμηνορροϊκού κύκλου
Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης
Το ατομικό/οικογενειακό ιστορικό και η κλινική εξέταση με ψηλάφηση θα δώσουν μία γενική εικόνα στον γυναικολόγο για την διάγνωση της νόσου. Παράλληλα ο γιατρός θα πραγματοποιήσει διακολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει τα εσωτερικά αναπαραγωγικά όργανα. Για τον καλύτερο εντοπισμό και αξιολόγηση του βαθμού της νόσου, ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει μαγνητική τομογραφία άνω/κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.
Ποια είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης
Ανάλογα με τον βαθμό της η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή επεμβατικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανακουφιστική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και ορμονική θεραπεία με αντισυλληπτικά σκευάσματα που προκαλούν αμηνόρροια, μέσω της καταστολής των οιστρογόνων με αποτέλεσμα την ατροφία των ενδομητρικών εστιών.
Η επεμβατική θεραπεία στοχεύει στην αφαίρεση των ενδομητρικών εστιών και βλαβών μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής, που είναι ελάχιστα επεμβατική και προσφέρει καλύτερα ποσοστά γονιμότητας και αποκατάστασης.