Ξυνός Απόστολος MD
Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος
Φυσιολογικός τοκετός


Φυσιολογικός τοκετός
Ο τοκετός αποτελεί την κορυφαία εμπειρία στην ζωή της γυναίκας που σηματοδοτεί την προσφορά και την φροντίδα της ίδιας της ζωής. Παρότι είναι μία λειτουργία καθορισμένη από την φύση και ο μηχανισμός του γυναικείου σώματος ακολουθεί μία φυσιολογική σειρά διαδικασιών, εντούτοις ο μαιευτήρας γυναικολόγος πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση για την προετοιμασία και την διασφάλιση της ομαλής πορείας του τοκετού και την προστασία της υγείας της επιτόκου και του νεογνού.
Ποιες είναι οι ενδείξεις του επερχόμενου τοκετού και ποια η διαδικασία του
Ο μηχανισμός της έναρξης του τοκετού προκαλείται από μία σωρεία βιοχημικών, ορμονικών και μηχανικών διεργασιών που
πυροδοτούνται από παρακρινικά και αυτοκρινικά σήματα, της επιτόκου και του εμβρύου.
Οι συσπάσεις που η έγκυος νιώθει σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, όταν ξεκινά η διαδικασία του τοκετού γίνονται διαδοχικές, έντονες, με μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα.

Παράλληλα η επίτοκος νιώθει έντονο πόνο στην κοιλιά και πίσω χαμηλά στη μέση και αλλάζει διαρκώς στάσεις για να μπορέσει να ανακουφιστεί. Σε αυτό το στάδιο η επίτοκος θα πρέπει να ενημερώσει τον μαιευτήρα της και να ξεκινήσει για το μαιευτήριο.
Καθώς μαλακώνει ο τράχηλος της μήτρας και αρχίζει να διαστέλλεται, θα ξεκινήσει η αποβολή μια πηκτής βλεννώδης έκκρισης με αιματηρό περιεχόμενο.
Σε αυτή τη φάση τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτή η απώλεια αμνιακού υγρού από την ρήξη των εμβρυϊκών υμένων (σπάνε τα νερά). Το αμνιακό υγρό είναι άοσμο, διαυγές και ζεστό σε μεγάλη ή μικρή ποσότητα. Ωστόσο τα «νερά» μπορεί να σπάσουν πριν ξεκινήσουν οι συστολές, ή και σε οποιαδήποτε στιγμή του τοκετού.
Καθώς οι συσπάσεις εντείνονται και ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται πλήρως, το κεφάλι του μωρού σπρώχνει για να βγει και η επίτοκος ωθεί προς τα κάτω ώστε να μπορέσει να εξέλθει το μωρό. Η διαδικασία μέχρι την πλήρη διαστολή του τράχηλου της μήτρας διαρκεί συνήθως από 4 έως 15 ώρες.
Το νεογνό προβάλλει και στο τελικό σπρώξιμο ολοκληρώνεται και η γέννηση του. Στην συνέχεια θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος και θα καθαριστούν οι αναπνευστικές οδοί του μωρού, ώστε να βρεθεί στην αγκαλιά της μητέρας του.
Για το επόμενο διάστημα διάρκειας 3 έως 30 λεπτών οι συσπάσεις συνεχίζονται ώστε να αποκολληθεί ο πλακούντας από τα τοιχώματα της μήτρας και να αποβληθεί.
Φυσιολογικός τοκετός και πόνος
Η έννοια φυσιολογικός τοκετός σημαίνει την γέννηση του νεογνού από τον κόλπο της μητέρας. Ως φυσιολογική διαδικασία ακολουθείται από πόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι έντονος. Όμως η εξέλιξη της ιατρικής και το έμπειρο μαιευτικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε ο πόνος για την επίτοκο να είναι υποφερτός και διαχειρίσιμος. Υπάρχει πάντα διαθέσιμη έμπειρη αναισθησιολογική ομάδα για διενέργεια επισκληρηδίου αναισθησίας που διατηρεί την όμορφη εμπειρία του τοκετού, μειώνοντας την ένταση του πόνου.
Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική
Σε μία εγκυμοσύνη ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί τον πρώτο στόχο. Η σωστή παρακολούθηση, και η ιατρική φροντίδα που λαμβάνει η έγκυος, βοηθούν στην ασφαλή επίτευξη ενός φυσιολογικού τοκετού. Όμως ο φυσιολογικός τοκετός θα πρέπει να επιλεχθεί με κριτήριο την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας της μητέρας και του μωρού. Σε διαφορετική περίπτωση, επιλέγεται η καισαρική.
Σε κάθε περίπτωση η σωστή προετοιμασία και παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν τον βέλτιστο κανόνα στην ασφαλή έκβαση ενός τοκετού.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού
-
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα για το νεογνό.
-
Ταχύτερη ανάρρωση για την γυναίκα και μικρότερη παραμονή στην κλινική.
-
Άμεση έναρξη της γαλουχίας.
